Header image logga haninge kroppsvårdsstudio  
line decor
  
line decor
 
 
 
 


 

 

Direkt till:Vanliga frågor gällande IPL behandling på Ytliga blodkärl
Direkt till:Vanliga frågor gällande IPL behandling för Skinrejuvenation


Vanliga frågor gällande IPL behandling på hår

Hur går en behandling till?

Du kommer att ligga bekvämt på en brits. Du får bära skyddsglasögon under behandlingen för att säkerställa att IPL-ljuset inte skadar Dina ögon. Ett tunt lager lotion stryks på aktuellt hudområde för att skapa bättre kontakt mellan ljuset och huden. Utan att förstöra huden så passerar det koncentrerade ljuset ner till hårsäcken där det utvecklas värme som på bråkdelen av en sekund förstör hårsäcken så att det inte längre kan växa något hårstrå. Behandlingen genomförs mycket omsorgsfullt av väl utbildadpersonal.

 

Hur lång tid tar en behandling?

Stora ytor såsom ryggar och ben kan behandlas snabbt. Hela ben eller rygg behandlas på en halv till en timme. Ansiktsregionen såsom överläpp och haka behandlas på ett par minuter

 

Försvinner alla hårstrån direkt?

En del hårstrån faller bort direkt, en del hårstrån faller bort under de kommande veckorna.

 

Hur många behandlingar behövs?

Alla hårsäckar har inte hårstrå i sig. Man säger att de har olika växtfaser, de som har hårstrå är iväxtfas, de som saknar hårstrå ligger i vilofas. Det är bara 20-30 % alla hårstrån som är i växtfassamtidigt. Ljuset påverkar bara hårsäcken när den är i växtfas behövs mer än en behandling. Efter tre behandlingar har som regel 70% av hårväxten försvunnit och efter sex behandlingar 90-95%av hårväxten. Individuella variationer förekommer dock

 

Hur ofta skall behandlingarna ske?

Vanligtvis sker behandlingarna med 1-2 månaders mellanrum, beroende på område och hur snabb hårväxt du har, vilket är individuellt

 

Vem kan behandlas?

Kvinnor och män har behandlats med goda resultat. De flesta hårstrån går att behandla förutom grå,vita, ljusröda och mycket blonda/ljusa hårstrån. Snabbast resultat får man med mörka hårstrån på ljushud. Mörkhyade personer (har pigmentrik hud) skall vara extra försiktiga. Noggrann och enskild bedömning görs av vår hudterapeut före eventuell behandling. I princip så ökar risken för brännskada om man är kraftigt mörkhyad då även hudens pigment absorberar IPL-ljusets energi. Detsamma gäller därför även solbrända personer. Vid viss medicinering och vid vissa sjukdomar (diabetes)skall inte behandlingen genomföras. Personer som intar Vitamin-A preparat såsom Roacutan eller fotosensibiliserande antibiotika bör likaså avstå från behandlingen. Gravida bör vänta med behandlingen till dess att graviditet och amningsperiod är över.

 

Vilken effekt får jag på behandlingen?

Hur många behandlingar som krävs är beroende av mängd faktorer såsom färg på hårstrån (mörka hår svarar bättre än ljusa, grå och röda strån), hudfärg (ljusare hud är lättare att behandla än mörkare hud), grovlek på hårstrån (tjockare strån är lättare att behandla än tunna). Tidigare behandlingar med plockning, vaxning, laser kan påverka behandlingsresultatet.

 

Gör det ont?

Nej, ljuset kommer i mycket snabba impulser så att du bara känner att det hettar till i huden.

 

Finns det komplikationer?

Komplikationer är sällsynta. Rodnad, blåsor samt lätt klåda kan ibland uppträda, men brukar försvinna på några dagar. I sällsynta fall kan huden övergående bli ljusare eller mörkare(hyperpigmenterade). Det är dock viktigt att följa restriktioner om solning mm för att undvika eventuella problem.

 

Vad ska jag tänka på före behandling?

Du ska inte sola på minst 4 veckor före och efter behandling. Detta minskar avsevärt risken för pigmentering i efterförloppet. Du bör inte noppa eller rycka bort dina hårstrån för eller efter behandling, men det går bra att raka tom dagen före behandlingen. Du ska inte heller äta betakaroten tabletter eller använda brun utan sol 2v innan.

 

Varför måste behandlingen upprepas?

Ett hårstrå växer under en viss tid för att sedan vila några månader innan det ramlar av. Hår växer och vilar inte lika länge på olika delar av kroppen. Detta betyder att när man behandlar ett område på kroppen så vet man inte vilka hårstrån som vilar (telogen, catagen fas) eller växer (anagen fas). Det är bara växande hårstrån som IPL- och/eller laserutrustningen förstör hårroten på. Man måste därför behandla samma områden flera gånger.

 

Är håret borta för all framtid?

Forskning pekar på att ett växande hårstrå som behandlats med IPL inte växer tillbaka. Däremot kan håranlag som slumrat under några år till årtionden aktiveras p g a hormonell påverkan som tex klimakteriet. Detta rör sig då om nya hårstrån.

 

 

Information om vår hårväxt

 

Om hår

Hårväxten påverkas av arvsanlag, ålder, vitaminer och hormoner. Hår växer i cykler. Hårsäckarna kan vara aktiva eller vilande. Växtcykelns totala längd och andel hårstrå som befinner sig i växande fas är olika beroende på var på kroppen håret är lokaliserat. För det hår som växer på huvudet är växtcykeln mycket lång, upp till 7 år och 85-90 % av håret är aktivt (växande) under 2-6 år medan resterande är vilande. Hår på armar och ben däremot har en aktiv växtcykel på 2-6 månader och här är endast 20-30 % aktivt. Hur mycket hår man har beror på hur många hårsäckar som är i aktiv fas ochhur tätt de sitter. Hur långt håret blir beror på hur fort det växer och hur lång växtcykeln är. Hos män stimuleras hårens tillväxt i puberteten av de manliga könshormonerna. Hos kvinnor förekommer både hormonellt betingad (styrd) och ärftligt betingad hårväxt. Den hormonellt styrda hårväxten som beror på ökad bildning av det manliga könshormonet resulterar i styva hår i ansiktet medan den ärftligt betingade hårväxten resulterar dels i mörka fjun i ansiktet och på kroppen, dels i grövre hår på kroppen och benen

.

Hår typer

 

1. Vellushår

(tunna och relativt korta, oftast kortare än 1 cm). Pigmenterade eller Opigmenterade såsom fjun, hår på armar och ben.

 

2. Terminalhår

(grova och långa, oftast längre än 1 cm). Pigmenterade hår såsom huvudhåren, behåringen i armhålor och kring könsområdet.

 

 

 

Hårets tillväxt faser/Livscykel

 

1. Aktiv tillväxtfas (anagen fas).

Hårstrået sitter fast vid hårroten och växer från 1/100 till 1/10 mm om dagen, beroende var på kroppen det sitter. Under denna fas är håret kraftigt pigmenterat. Tillväxtfasen kan variera från några månader till flera år och är olika beroende på var på kroppen håret är lokaliserat, ex. Är tillväxtfasen för armens behåring 1-3 månader, medan den för benen är 4-6 mån.

 

2. Övergångsfas (katagen fas).

Under denna fas som är ett par dagar lång tillbakabildas håret, och blir löst förankrat vid roten.

 

3. Vilofas (telogen fas) eller slutfas.

Under denna fas upphör håret att växa och förlorar mycket av sitt pigment. Långsamt lossnar det från roten och stöts bort. Vilofasen varierar också beroende var på kroppen håret växer. I ansiktet är den förhållande vis kort, 1-3 månader, medan den på benen är 3- 6mån. Då enbart hår som befinner sig i den aktiva tillväxtfasen kan behandlas kommer flera behandlingar (oftast 4-6) med några månaders mellanrum att bli nödvändiga.

 

Vanliga frågor gällande IPL behandling på Ytliga blodkärl

Huden i ansiktet har ett mycket tätt nätverk av pulsådror, vener och fina blodkärl, så kallade kapillärer. Med åldrandet och beroende på ärftliga faktorer, väder, vind och solexponering kan vissa av dessa fina kärl brista och resultera i röda strimmor och röda fläckar i bland annat ansiktet. Med Skin rejuvenation, baserad på IPL-teknik kan vi idag behandla dessa förändringar både skonsamt och effektivt, utan att slipa eller skada huden.

 

Hur går behandlingen till?

Munstycket med ljusprismat hålls emot det område som skall behandlas. En kraftig ljuspuls skickas ut mot kärlen. Den plötsliga värmeökningen leder till att kärlen och kärlväggarna koagulerar och kollapsar.

 

Gör det ont?

Eftersom en uppvärmning sker i kärlen, så hettar det till i huden.

 

När ser jag resultat?

Som regel tar det någon månad innan man ser att kärlen har försvunnit, och under tiden kan det bli en rodnad eller gulbrun strimma längs kärlet. Ibland kan det bli ett litet blåmärke som snart försvinner. Oftast syns det nästan inget efter behandlingen, men det betyder inte att effekten uteblir.

 

Detta är viktigt:

Du ska aldrig utföra en behandling om du är solbränd eller använder brun utan sol. Du får inte ha solat på minst 4 veckor innan och efter en behandling. Du får mest ut av din behandling om du är så blek som möjligt. Tänk på att skydda det behandlade området med hög solskyddsfaktor (30-40) efter din behandling om du ska vistas i solen.

 

Vanliga frågor gällande IPL behandling för Skinrejuvenation

Skinrejuvenation är en ljusbehandlingsmetod för att få en fräschare hud, med ny lyster, mindre porer, reducerade kärl och pigmenteringar. Behandlingen kan också förbättra fina acneärr och rodnader efter acneärr samt reducera grova porer, mörka cirklar under ögonen och fina linjer. Kollagennybildningen i huden stimuleras vilket gör huden mer spänstig och fyllig. Huden får en jämnare ton och jämnare slätare intryck

.

Hur går behandlingen till?

Först stryker vi lite gel på huden. Genom en handenhet med en ljusprisma kommer en ljuspuls från IPL utrustningen. Du känner det som ett varmt stick i huden. Därefter flyttas ljusprismat till nästa ställe. Behandlingen tar mellan 15-45 minuter beroende på hur stor yta som skall behandlas

.

Hur fungerar det?

Hudföryngringen sker genom att ljuset vid IPL-behandling når ända ner i det djupa hudlagret, dermis. Där får man via en stimulering av kärlbädden en ökning av kollagen-nybildningen och därmed en mer elastisk och spänstig hud. Vid pigmentbehandling alstrar ljuset en lokal värme som får pigmenten att blekna. Man kan ofta se att pigmentfläckar övergående antar en lätt brungrå ton, innan de bleknar

 

Hur många behandlingar?

4-6 behandlingar med ca 3 veckors mellanrum rekommenderas för att få kollagennybildning. Oftast behandlar man hela ansiktet eller halsen/dekolletaget.

 

Vad kan man behandla?

IPL behandlingen påverkar och reducerar små fina kärl i ansiktet, rodnader, rosacea, solskadad hud, åldersförändringar, fräknar, pigmenteringar och pigmentfläckar. Behandlingen förbättrar också fina acneärr och rodnader efter acneärr, samt reducerar grova porer, vissa mörka cirklar under ögonen och reducerar fina rynkor.

 

Hur ser jag ut efter behandlingen?

Efteråt kan huden ibland få en lätt rodnad eller bli svullen några dagar. Detta är övergående. Bruna fläckar kan övergående anta en mörkare ton. Blodkärl kan temporärt bli mer synliga. Vid mer avancerade förändringar kan ibland en övergående skrovlighet eller sårighet förkomma, även om detta är sällsynt.

 

Vilka områden kan behandlas?

De områden som med fördel behandlas är ansiktet, halsen, bröstet, decolletaget och handryggarna.

 

Vad kan jag förvänta mig för resultat av behandlingen?

Vanligtvis blir man mycket nöjd med resultatet. Man ser en gradvis reduktion av rodnad, brustna kärl, oregelbunden pigmentering, porstorlek och fina linjer. Efter varje behandling känns huden mjukare och får en jämnare ton. Effekten på kollagenet liknar den man ser efter laserslipning men utan sårbildning och utan konvalescens.

 

Top

 
 


 


 

 

ipl maskin